وی افزود: تشیع، به پشتوانه زیر بناهای استوار اعتقادی و فرهنگی برگرفته از قرآن و عترت، در قرنهای گذشته و حال توانسته است به حیات پویای خود ادامه دهد.
آیت الله فلاحتی، با اشاره به اینکه تشیع، شیوه ی صحیح و آداب وضو گرفتن و اقامه نماز را از پیامبر اسلام صلوات الله علیه به یادگار دارند؛ خاطر نشان کرد: ایمان عثمان سیاسی بود زیرا با اعمال سیاستهای مختلف میتوان مذهب و دین مردم یا تقید و عدم تقید آنها به مذهب و اعمال دینی را کم و یا زیاد کرد و یا حتی یک مذهب را از میان برداشت.
وی، با اشاره به روش معاویه برای نابودی دین ادامه داد: نسلی که بنی امیه تربیت کرد با شعار دین، بزرگترین دشمن دین بود و حتی در روایت معتبر آمده که معاویه برای دین زدایی از زندگی مردم بت میساخت و از شام به مناطق دور مانند شبه قاره هندوستان منتقل میکرد.
نماینده ولی فقیه در گیلان، تصریح کرد: ماموریت اصلی و اساس حکومت بنی امیه ریشه کنی دین بود و هدف قیام امام حسین علیه السلام برای مقابله با این حرکت دشمنان اسلام بود.
به گفته وی، باید نحوه عملکرد امامان معصوم (علیهم السلام) را با توجه به شرایط فرهنگی و اعتقادی که مردم آن زمان داشتند مورد توجه قرار داد و با قطع نظر از دستور و عهدی که ائمه از طرف خداوند داشتند میتوان تفاوت عملکرد ائمه هدایت (ع) را با سیاستهای ظالمان زمان خویش مورد مقایسه و تحلیل قرار داد.
آیت الله فلاحتی، در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به پایان حکومت امویان و به روی کار آمدن عباسیان اظهار کرد: در آن زمان با تحریف دین و جعل، امام باقر علیه السلام با تشکیل کلاسهای بزرگ سعی کرد دین را از مسیر انحراف به مسیر اصلی بازگرداند.
وی، با بیان اینکه این روند تا زمان امام صادق علیه السلام ادامه داشت؛ خاطرنشان کرد: امام جعفر صادق(ع) در تبیین مفاهیم قرآنی و دینی شیعه نقش بسزایی داشتند و از زمان امامت امام جعفر صادق(ع) شاهد فرهنگ اصیل شیعه هستیم.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه درگیری میان حکومت بنیامیه و بنیعباس موجب شد تا فرصتی برای امام صادق (ع) به وجود بیاید؛ افزود: امام صادق توانستند از این فرصت برای تبلیغ دین استفاده کنند؛ در واقع امام صادق(ع) در این دوران به نهضتی فرهنگی پرداختند و شاگردان زیادی را تربیت کردند و به تبلیغ و تبیین مفاهیم دینی و علمی پرداختند.
به گفته وی، اسلامی که امام جعفرصادق(ع) از نگاه تشیع به بشریت معرفی کرد هیچ نوع افراط و تفریطی نداشت، تمام خوبیها در دین اسلام جمع شده است و امام توانستند بستهای آموزشی از نگاه خودشان را ارائه کنند.
آیت الله فلاحتی، اذعان داشت: فقه یا اجتهاد جواهری، منهجی است که این منهج در طول تاریخ فقه شیعه، جایگاه ویژهای یافته و در دوران معاصر توانسته است قوّت و شدّت نظرات فقهی را در حد اعلا به نمایش بگذارد.
وی با بیان اینکه اجتهادی که صاحب جواهر به آن رسیده بود را باید امروزه به عنوان ملاک اجتهاد قرار داد؛ ویژگیهای فقه جواهری را تشریح کرد.
امام جمعه رشت، با معرفی منابع متعدد تشییع بر ضرورت مطالعه و شناخت کتب شیعی تاکید کرد و گفت: در حال حاضر نیازمند بیشترین سطح از مطالعه در مورد تاریخ اسلام و تشیع هستیم.
وی خاطرنشان کرد: یک فقیه باید حداقل یکصد راوی تاریخ اسلام را بشناسد، تا بتواند در عرصه استنباط موفق عمل کند.
وی با اشاره به تأثیر شناخت تاریخ صدر اسلام و تشیع افزود: با توجّه به اهمیت تاریخ اسلام و فراگیری پژوهش در منابع تاریخی میتوان از تاریخ صدر اسلام و بالاخص با عنایت به سیرهی پیامبر(ص) و پیروی از آن بزرگوار در شئون زندگی و نشر تعالیم اسلام با استفاده از گفتار و کردار پیامبر (ص)، همت گماشت.